Glöds nordiska berättardagar

Glöd – Österbottens Berättarcentrum arrangerar i samarbete med Wasa Teater och KulturÖsterbotten Glöds nordiska berättardagar. Vi firar berättandet genom  att under två dagar lyssna och lära. Vi är omgivna av berättelser. Vi roas, rörs och lockas. Berättelser visar på det mänskliga i oss alla, det som förenar oss. Berättardagarna är öppna för alla och fungerar perfekt som fortbildning för alla som jobbar med att kommunicera.

Glöds nordiska berättardagar arrangeras på Wasa Teater onsdag 22.3 och torsdag 23.3.2023. I seminarieprogrammet ingår workshopar och föreläsningar med nordiska dragare. Allt seminarieprogram arrangeras utan deltagaravgift, men antalet platser är begränsat. Därför rekommenderas anmälan så snart som möjligt. Anmälan stängs när platserna är slut.

Båda dagarna avslutas med berättarföreställningar på Wasa Teaters två mindre scener, Vasallen och Magasinet. På onsdag spelar Erik Kiviniemi och Håkan Omars föreställningen Bladis Pojkan och Erik Sjöholm framför berättarföreställningen GLENN.
På torsdag kväll visas Det börjar i dig med Frida Selander (SE) och The Whistler of Dreams med Rapahel Rodan (POR) och Erik Sjöholm.

Biljetterna till föreställningarna kostar 20 €, men du kan köpa ett föreställningspass för 48 € och se alla fyra föreställningar.

Anmälan till seminariet och köp av biljetter till föreställningarna görs via Wasa Teaters hemsida, www.wasateater.fi

Programmet i sin helhet:

Onsdag 22.3.2023

14:30-15:00 Invigning och info
15:00-17:00 Föreläsning och diskussion: Traditionellt berättande. Projekt Kurant, KulturÖsterbotten. Deltagare: Lina Midgård från Sagomuseet i Ljungby(SE), författaren och regissören Annika Åman, singer/songwritern Désirée Saarela & projektledare Johanna Björkholm.
15:00-17:00 Workshop med Ellen Strömberg: Ordkonst och kreativt skapande
18:00-19:00 Föreställning: Bladis Pojkan med Erik Kiviniemi och Håkan Omars
19:30 Föreställning: GLENN – The things we don´t speak about (ENG) med Erik Sjöholm

Torsdag 23.3.2023

10:00-12:00 Föreläsning med Robert Herrala: Berättartradition i Västerbotten och hur teatern har utvecklat sitt kunnande och sin profil som nordisktberättarcentrum.
10:00-12:00 Föreläsning med Wasa Teaters pedagog Sarah Bergkulla: Berättande för barn
13:00-15:00 Workshop med Lillemor Skogheden: Livsberättelser
18:00-19:30 Föreställning: Det börjar i dig med Frida Selander
20:00-21:00 Föreställning: The Whistler of Dreams (ENG) med Erik Raphael Rodan och Erik Sjöholm
21:00- Mingel, samtal och trevlig samvaro

Evenemang sommaren 2022

Söndag 12 juni – Kurs i läkande berättande och skogsbad

Halvdags berättarkurs med inslag av skogsbad. Läkande berättande är en kreativ metod till individuell utveckling och läkning. Berättelserna/sagorna vi använder ger självinsikt, ökad förmåga till samarbete och empati. Vi lyssnar, berättar och skogsbadar i en lugn och rofylld gemenskap i True Nature studion och i skogen.


Klä dig i mjuka, tåliga lager på lager kläder och bekväma uteskor. Ta med anteckningsmaterial och ett öppet sinne.


Vi bjuder på mellanmål. Meddela allergier!

Ledare: Gunhild Berger, Annika Wiklund-Engblom

Pris: 30€
Plats: True Nature Studio, Svarvarsgränden 33, Sundom
Anmäl dig senast 8.6 till awengblom@gmail.com eller 050-5475132

Läs mera: https://www.facebook.com/events/541381580986141

Söndag 19 juni – Releasefest för Rykte i Byin och En dag för sexuellt välmående

Susanne Marins ger ut sin nya låt ”Rykte i byin” – en folklig punkpolka (läs mera under ”Konsert”)! I samband med det vill vi erbjuda er en heldag på Malakta där vi fokuserar på det sexuella välmåendet. Vår sexualitet kan vara en källa till livskraft och glädje men kan också hämmas och präglas av svåra upplevelser.

I en trygg, bubblig och avslappnad atmosfär erbjuder vi workshopar i chakradans och historieberättande, musik-uppträdanden av Susanne Marins, Carla Fri och Charlotta Kerbs och samtal med Tessi Backas och Marina Kronkvist.

Under dagen kan man också köpa Daniela Franzells underbara ”She´s from Finland”-postkort. Malax Mittemellan Mathorna står för serveringen.

Evenemanget är ett samarbete mellan GLÖD berättarcentrum rf, Art in Malakta rf och Susanne Marins.

Pris:
20 euro heldag
15 euro workshops ( 2 workshops till priset av 1)
8 euro release + samtal

OBS!
Workhoparna har begränsat antal med platser.
Förhandsanmäl er innan den 13.6 till: sussiemarins@berattarglod

Läs mera: https://www.facebook.com/events/375476384642516

Fredag 15 juli – Trädgårdskonsert med Lina Teir

Vispoeten Lina Teir sjunger och berättar på finlandssvenska och närpesdialekt. 15.7 bjuder hon in till trädgårdskonsert på Café Cornelias innergård i Närpes. Med sig har hon musikaliska gäster och en kvinnokör som medverkar i några sånger.

Konserten är gratis, men du kan ge ett frivilligt bidrag till inspelningen av Linas nästa skiva ”I tregålin” som spelas in under hösten.

Fredag 15.7 kl.19.00
Cornelia, Närpes

Läs mera: https://www.facebook.com/events/3994491520675525

Forest stories

Onsdag 27 juli – Forest stories – Berättelser i skogen

Välkommen till vackra Emmes Retreat och en kväll i musikens och berättandets tecken. Våra amerikanska vänner HuDost gästar oss och delar med sig av sin musik och berättelser från sin långa karriär på resande fot. De startar sin Europa turné i Finland!
Kusinerna Riippa bjuder på musik och berättelser inspirerad av naturen och folktron.

Det finns möjlighet för fika efteråt för en extra slant! En härlig kväll i vackra vyer!

Inträde 25 euro.

Läs mera: https://www.facebook.com/events/s/forest-stories-with-hudost-usa/331519989150953/

Interaktiva natursagor

GLÖDs styrelsemedlemmar med passion för sagor, Annika Wiklund-Engblom och Malin Olkkola, har initierat ett samarbete mellan Folkhälsans Naturkraft projekt och Svenska Yles sagopodd BUU-sagan. Tillsammans har de utvecklat och skrivit fyra interaktiva natursagor om den äventyrliga Wilda Wide och hennes kompanjon fågeln Alve. Här kan du se en presentation om utvecklingsarbetet. Sagorna är knutna till årstiderna och bjuder in åhörarna till naturupplevelser och roliga och stärkande aktiviteter genom de mysterier som sagorna berättar om. Den fjärde säsongbaserade sagan lanserades i januari 2022 och handlar om Vinterkungens slott. Via Naturkrafts webbsida hittas Vinterkungens brev som ger ledtrådar i mysteriet och tips om massor av vinterskoj aktiviteter. Här är länkar till alla fyra sagornas ljudfiler och flyers att printa ut om man vill sätta upp en sagostig i naturen:

Professor Wilda Wide och mysteriet med våren som försvann (Sagostig-flyers)
Professor Wilda Wide och legenden om drakelden(Sagostig-flyers)
Professor Wilda Wide och mysteriet med de färglösa löven(Sagostig-flyers)
Professor Wilda Wide och Vinterkungens slott (Infoflyer &Vinterkungens brev)

Fortbildningskurs i berättande

På grund av det rådande läget blir vi tvungna att flytta fram kursen än en gång. Vi återkommer med nytt datum så fort läget ser annorlunda ut!

4.1.2022

Välkomna på en fortbildningskurs i berättande på Wasa Teater 14-16.1. Hur man genom berättande med saga som vägvisare kan hitta både styrka och kraft, utvecklas och få nya insikter. 

Det muntliga berättandet är en uråldrig tradition som fortfarande fascinerar och bär. 

Kom med på en helgkurs där María Serrano, professionell berättare, leder oss i hur det muntliga berättandet kan användas på ett läkande sätt. Kursen fokuserar på berättelser som källa till styrka och återväxt. Under helgen arbetar vi med gamla sagor och egna improviserade berättelser på ett lekfullt och aktivt sätt, för att känna hur något nytt spirar fram. Vi lyssnar på oss själva och varandra, men din berättelse är din egen och du delar bara det du vill. Kom som du är och njut av det talade ordet, möt dig själv med sagan som vägvisare. Kursen riktar sig till personer som redan bekantat sig med berättarkonsten.

Berättande är något man kan använda i arbetslivet på många olika sätt, och genom att hitta sitt sätt att berätta kan man utvecklas i sin yrkesroll men samtidigt också sig själv. Berättelser kan användas i allt från undervisning till marknadsföring och föreläsningar. Oavsett om man jobbar med barn, ungdomar eller vuxna. 

Helgkursen hålls i Magasinet på Wasa Teaters innergård. I priset ingår deltagaravgift för kursen och samt kaffe och tilltugg under kurshelgen. Deltagarna ansvarar själva för logi och mat. 

Kursledare María Serrano har studerat storytelling huvudsakligen i Sydafrika, med framstående berättare som Sue Hollingsworth, Ashely Ramsden, Roi Gal-Or, Nancy Mellon m.fl. Hon är grundande medlem i ALBA SuomiFinland och aktiv medlem i Tellers Without Borders. Hon ordnar berättarevenemang nationellt och internationellt och uppträder och drar kurser på svenska, engelska och spanska. För närvarande arbetar hon med Spira.Liv ett projekt för självbiografiskt berättande i Svenskfinland.

Begränsat antal platser. Passa på att boka din plats!
Normalpris: 100€
Pris för GLÖDs medlemmar: 70€
(Det går bra att bli medlem i föreningen GLÖD i samband med anmälan till kursen. Medlemsavgiften är 20€/år och tillkommer på samma faktura som kursavgiften (blir då 90€). Genom att vara medlem i föreningen GLÖD understöder du muntlig berättarkonst i Österbotten och får inbjudningar och rabatter till GLÖDs verksamhet. Läs mera om GLÖD här). Kursen kan också fås som fortbildning, diskutera med din arbetsgivare. 

ANMÄL ER HÄR.

Kursen arrangeras i ett samarbete mellan GLÖD – Österbottens berättarcentrum och Wasa Teater, med stöd av SFV och Svenska Kulturfonden.

GLÖD träffar Månskensbonden och Axel Åhman

På GLÖDs instagram, live 21.12 klockan 19:00. Klicka här för att komma till vårt konto.

Berättelser är något alla har inom sig och för vissa blir det ett sätt att utrycka sig, till och med en del av deras yrke. I en Instagram LIVE träffar GLÖD musikern Månskensbonden, Markus Bergfors, som genom sin musik utforskar sin identitet och skrivit om som han själv uttrycker det ”både förträngda och ständigt närvarande minnen, smärtsamma som behagliga”. Hans låtar på den österbottniska landsbygdssvenska har blivit en stor succé och han har samarbetat med bland annat Iiris Viljanen i en låt om inbördeskriget. Den andra gästen är Axel Åhman, författare och en del av humorgruppen KAJ. Genom KAJ har det skämtat sig in i mångas hjärtan med sina fyndiga låtar på dialekt, och gjort två hyllade musikaler för Wasa Teater. 2020 debuterade han som författare med novellsamlingen Klein där han i sina texter skriver om hur det gäller att bete sig rätt var man än befinner sig, om det så är i simhallens bastu, på bensinstationen eller i skidspåret. Det värsta tänkbara är att vara klein, ett ord som för alltid placerar en hos de svaga, klena och opålitliga.

I samtalet kommer vi prata om berättande ur ett kreativt perspektiv, hur man använder sig av det i sin yrkesroll och vilka berättelser som de känt behov att föra vidare. Ett öppet och avslappnat samtal om den österbottniska identiteten och hur de ser på berättande. Vi sänder live via instagram och under samtalets gång kan man ställa frågor i kommentarsfältet. Hoppas ni vill komma med och lyssna!