Kurs: Livsberättande i en pedagogisk kontext

Arbetar du med människor? Då är det här en kurs för dig!

Kursen “Livsberättande – i en pedagogisk kontext” riktar sig till studerande och yrkesverksamma pedagoger och ledare som vill arbeta med livsberättande i sina grupper. Kursen passar dig som jobbar med barn, unga, vuxna och åldringar – alla kan och ska få berätta. 

Katinka utgår från frågeställningarna “varför är arbetet med livsberättande så viktigt och vad kan det göra med relationer människor emellan?” och “hur kan vi ge människor möjlighet att berätta sin egen historia om sig själv, själv?”. Deltagarna får konkreta verktyg för att arbete med livsberättande tillsammans med sin grupp, hur man dramaturgiskt bygger och förmedlar en muntlig berättelse. I kursen varvas praktiska övningar med teori och samtal och deltagarna får konkreta verktyg för att arbeta med livsberättande. Kunskapen du får på kursen kan du ta med dig in i ditt pedagogiska arbete.

Katinka Brodin bor i Norge och har arbetat med barn och unga under hela sin yrkeskarriär och har hela tiden utmanat och utmanats av just denna målgrupp. Hon började på teater, som skådespelare och regissör. Efter att ha etablerat flera teatergrupper, och efter att ha turnerat i stora delar av Norge, blev hon mer intresserad av berättande. Till en början den traditionella klassiska muntliga berättelsen, men så småningom blev hon mer angelägen om elevernas egna berättelser. Och under de senaste 10 åren har huvudfokus i hennes arbete varit just där. Varför är det så viktigt att få berätta om sig själv? Och på vilket sätt binder berättelser oss samman? Katinka undervisar i drama och teater vid universitetet i sydöstra Norge, hon har turnerat med livsberättelseprojekt i norska skolor i många år och undervisar även i värdemedveten kommunikation vid universitetet i Oslo.

Datum: 15-16 april 2023
Plats: Konstverkstaden Malakta i Malax
Deltagaravgift: 110€ normalpris/
80€ studerande/GLÖD medlem (i priset ingår lunch + kaffe och tilltugg under båda kursdagarna)
Övernattning vid Malakta för den som önskar: 35€/natt
Sista anmälningsdag: 31.3.2023
Anmäl dig genom att fylla i anmälningsformuläret här.

Vid frågor kontakta: Jenny Holm, producent GLÖD – Österbottens berättarcentrum, berattarglod@gmail.com

Kursen arrangeras av GLÖD – Österbottens berättarcentrum i samarbete med SFV.
Med stöd av Svenska Kulturfonden, Svensk Österbottniska Samfundet, Arbetets vänners kulturfond och Nygréns stiftelse.

Kurs: Musikaliskt berättande

Vad vill du sjunga om? Varför? Hur kan ditt budskap och din intention med framträdandet nå fram till publiken?

Kom med på kursen “Musikaliskt berättande” med Lina Teir.
Kursen riktar sig till studerande och utövande konstnärer inom musik och scenkonst. Under workshopen arbetar Lina tillsammans med kursdeltagarna med berättande, förmedling och i en musikalisk kontext.

Deltagarna vägleds i att komma i kontakt med den tematik och de berättelser som är
personligt och universellt relevanta och att förmedla den musikaliska berättelsen från
scenen. Det innebär dramaturgiskt arbete med att forma en scenisk helhet med musik och berättelser och sceniskt arbete där olika möjligheter att utveckla det musikaliska scenspråket utforskas. I workshopen varvas praktiska övningar med teori och samtal och deltagarna får konkreta verktyg och principer för att utveckla sitt muntliga berättande till exempel i form av “mellansnack” och publikkontakt. Under workshopen ges också några deltagare möjlighet till individuell handledning i masterclass-form.

Lina Teir är berättare, musiker, regissör och lärare med lång erfarenhet av att undervisa och regissera sångare, musiker, körer o.s.v. Hon har tillsammans med Ann-Luise Bertell startat GLÖD – Österbottens berättarcentrum – och hon är konstnärlig ledare för Fortellerfestivalen i Oslo (NO). Hon har som musikalisk berättare framträtt vid bland annat Fortellerfestivalen (NO), Berättarfestivalen i Skellefteå (SE) och Ljungby Berättarfestival (SE).

Datum: torsdag 11 maj – fredag 12 maj 2023
Plats: Lappfjärds folkhögskola Lafo
Deltagaravgift: 40€ (i priset ingår mat under båda kursdagarna)
Övernattning vid Lafo för den som önskar: 15,50€/natt
Sista anmälningsdag: 31.3.2023
Anmäl dig genom att fylla i anmälningsformuläret här.


Kursen har ett begränsat antal platser och vid stort intresse antas deltagare på basen av den fritt formulerade motiveringen för att delta. Vi bekräftar 14.4.2023 om du har fått plats i kursen.

Vid frågor kontakta: Jenny Holm, producent GLÖD – Österbottens berättarcentrum,
berattarglod@gmail.com

Kursen arrangeras av GLÖD – Österbottens berättarcentrum i samarbete med Dunk – De
ungas musikförbund i svenskfinland, Lafo – Lappfjärds folkhögskola och SFV.
Med stöd av Svenska Kulturfonden och Svensk Österbottniska Samfundet.

Glöds nordiska berättardagar

Glöd – Österbottens Berättarcentrum arrangerar i samarbete med Wasa Teater och KulturÖsterbotten Glöds nordiska berättardagar. Vi firar berättandet genom  att under två dagar lyssna och lära. Vi är omgivna av berättelser. Vi roas, rörs och lockas. Berättelser visar på det mänskliga i oss alla, det som förenar oss. Berättardagarna är öppna för alla och fungerar perfekt som fortbildning för alla som jobbar med att kommunicera.

Glöds nordiska berättardagar arrangeras på Wasa Teater onsdag 22.3 och torsdag 23.3.2023. I seminarieprogrammet ingår workshopar och föreläsningar med nordiska dragare. Allt seminarieprogram arrangeras utan deltagaravgift, men antalet platser är begränsat. Därför rekommenderas anmälan så snart som möjligt. Anmälan stängs när platserna är slut.

Båda dagarna avslutas med berättarföreställningar på Wasa Teaters två mindre scener, Vasallen och Magasinet. På onsdag spelar Erik Kiviniemi och Håkan Omars föreställningen Bladis Pojkan och Erik Sjöholm framför berättarföreställningen GLENN.
På torsdag kväll visas Det börjar i dig med Frida Selander (SE) och The Whistler of Dreams med Rapahel Rodan (POR) och Erik Sjöholm.

Biljetterna till föreställningarna kostar 20 €, men du kan köpa ett föreställningspass för 48 € och se alla fyra föreställningar.

Anmälan till seminariet och köp av biljetter till föreställningarna görs via Wasa Teaters hemsida, www.wasateater.fi

Programmet i sin helhet:

Onsdag 22.3.2023

14:30-15:00 Invigning och info
15:00-17:00 Föreläsning och diskussion: Traditionellt berättande. Projekt Kurant, KulturÖsterbotten. Deltagare: Lina Midgård från Sagomuseet i Ljungby(SE), författaren och regissören Annika Åman, singer/songwritern Désirée Saarela & projektledare Johanna Björkholm.
15:00-17:00 Workshop med Ellen Strömberg: Ordkonst och kreativt skapande
18:00-19:00 Föreställning: Bladis Pojkan med Erik Kiviniemi och Håkan Omars
19:30 Föreställning: GLENN – The things we don´t speak about (ENG) med Erik Sjöholm

Torsdag 23.3.2023

10:00-12:00 Föreläsning med Robert Herrala: Berättartradition i Västerbotten och hur teatern har utvecklat sitt kunnande och sin profil som nordisktberättarcentrum.
10:00-12:00 Föreläsning med Wasa Teaters pedagog Sarah Bergkulla: Berättande för barn
13:00-15:00 Workshop med Lillemor Skogheden: Livsberättelser
18:00-19:30 Föreställning: Det börjar i dig med Frida Selander
20:00-21:00 Föreställning: The Whistler of Dreams (ENG) med Erik Raphael Rodan och Erik Sjöholm
21:00- Mingel, samtal och trevlig samvaro

Evenemang sommaren 2022

Söndag 12 juni – Kurs i läkande berättande och skogsbad

Halvdags berättarkurs med inslag av skogsbad. Läkande berättande är en kreativ metod till individuell utveckling och läkning. Berättelserna/sagorna vi använder ger självinsikt, ökad förmåga till samarbete och empati. Vi lyssnar, berättar och skogsbadar i en lugn och rofylld gemenskap i True Nature studion och i skogen.


Klä dig i mjuka, tåliga lager på lager kläder och bekväma uteskor. Ta med anteckningsmaterial och ett öppet sinne.


Vi bjuder på mellanmål. Meddela allergier!

Ledare: Gunhild Berger, Annika Wiklund-Engblom

Pris: 30€
Plats: True Nature Studio, Svarvarsgränden 33, Sundom
Anmäl dig senast 8.6 till awengblom@gmail.com eller 050-5475132

Läs mera: https://www.facebook.com/events/541381580986141

Söndag 19 juni – Releasefest för Rykte i Byin och En dag för sexuellt välmående

Susanne Marins ger ut sin nya låt ”Rykte i byin” – en folklig punkpolka (läs mera under ”Konsert”)! I samband med det vill vi erbjuda er en heldag på Malakta där vi fokuserar på det sexuella välmåendet. Vår sexualitet kan vara en källa till livskraft och glädje men kan också hämmas och präglas av svåra upplevelser.

I en trygg, bubblig och avslappnad atmosfär erbjuder vi workshopar i chakradans och historieberättande, musik-uppträdanden av Susanne Marins, Carla Fri och Charlotta Kerbs och samtal med Tessi Backas och Marina Kronkvist.

Under dagen kan man också köpa Daniela Franzells underbara ”She´s from Finland”-postkort. Malax Mittemellan Mathorna står för serveringen.

Evenemanget är ett samarbete mellan GLÖD berättarcentrum rf, Art in Malakta rf och Susanne Marins.

Pris:
20 euro heldag
15 euro workshops ( 2 workshops till priset av 1)
8 euro release + samtal

OBS!
Workhoparna har begränsat antal med platser.
Förhandsanmäl er innan den 13.6 till: sussiemarins@berattarglod

Läs mera: https://www.facebook.com/events/375476384642516

Fredag 15 juli – Trädgårdskonsert med Lina Teir

Vispoeten Lina Teir sjunger och berättar på finlandssvenska och närpesdialekt. 15.7 bjuder hon in till trädgårdskonsert på Café Cornelias innergård i Närpes. Med sig har hon musikaliska gäster och en kvinnokör som medverkar i några sånger.

Konserten är gratis, men du kan ge ett frivilligt bidrag till inspelningen av Linas nästa skiva ”I tregålin” som spelas in under hösten.

Fredag 15.7 kl.19.00
Cornelia, Närpes

Läs mera: https://www.facebook.com/events/3994491520675525

Forest stories

Onsdag 27 juli – Forest stories – Berättelser i skogen

Välkommen till vackra Emmes Retreat och en kväll i musikens och berättandets tecken. Våra amerikanska vänner HuDost gästar oss och delar med sig av sin musik och berättelser från sin långa karriär på resande fot. De startar sin Europa turné i Finland!
Kusinerna Riippa bjuder på musik och berättelser inspirerad av naturen och folktron.

Det finns möjlighet för fika efteråt för en extra slant! En härlig kväll i vackra vyer!

Inträde 25 euro.

Läs mera: https://www.facebook.com/events/s/forest-stories-with-hudost-usa/331519989150953/

Interaktiva natursagor

GLÖDs styrelsemedlemmar med passion för sagor, Annika Wiklund-Engblom och Malin Olkkola, har initierat ett samarbete mellan Folkhälsans Naturkraft projekt och Svenska Yles sagopodd BUU-sagan. Tillsammans har de utvecklat och skrivit fyra interaktiva natursagor om den äventyrliga Wilda Wide och hennes kompanjon fågeln Alve. Här kan du se en presentation om utvecklingsarbetet. Sagorna är knutna till årstiderna och bjuder in åhörarna till naturupplevelser och roliga och stärkande aktiviteter genom de mysterier som sagorna berättar om. Den fjärde säsongbaserade sagan lanserades i januari 2022 och handlar om Vinterkungens slott. Via Naturkrafts webbsida hittas Vinterkungens brev som ger ledtrådar i mysteriet och tips om massor av vinterskoj aktiviteter. Här är länkar till alla fyra sagornas ljudfiler och flyers att printa ut om man vill sätta upp en sagostig i naturen:

Professor Wilda Wide och mysteriet med våren som försvann (Sagostig-flyers)
Professor Wilda Wide och legenden om drakelden(Sagostig-flyers)
Professor Wilda Wide och mysteriet med de färglösa löven(Sagostig-flyers)
Professor Wilda Wide och Vinterkungens slott (Infoflyer &Vinterkungens brev)