GLÖD gör podcast

Inte har väl jag något att berätta!?
Så resonerar vi ofta. Inte har väl vi något märkvärdigt att dela med oss? Tvärtom! 
Varje människas berättelse innehåller visdom och sanning om hur det är att vara människa. Allas berättelser är helt unika och ändå berättar de om hur mycket vi har gemensamt.

Idag delar vi våra livsberättelser genom sociala medier – har det muntliga berättandet en plats i vår digitala värld? I GLÖD – podcast samtalar Ida Berg med olika personer kring det muntliga berättandets betydelse och hur viktigt det är för människans välmående och känsla av samhörighet.

Måndag 15 februari släpper GLÖD – Österbottens berättarcentrum en podcast om muntligt berättande. Det är frilansjournalist och poddskapare Ida Berg, hemma från Österbotten numera bosatt i Sverige och med ett brinnande intresse för muntligt berättande, som är programledare och leder samtalen med podcastens gäster. Under våren släpps fem avsnitt där vi i varje avsnitt får lyssna till personer som på ett eller annat vis brinner för det muntliga berättandet. I podcasten får vi, förutom att höra personerna berätta OM berättande, höra personerna BERÄTTA. 

I det första avsnittet får vi lyssna till skådespelare, författare och teaterchef Ann-Luise Bertell, som förutom dessa titlar även är en av grundarna till GLÖD – Österbottens berättarcentrum. Ann-Luise pratar om sin relation till berättelser och berättande. Hur vi genom berättelser kan förstå varför vi har blivit den vi är och hur vår historia har format oss. 

I övriga avsnitt får vi bland annat möta Lina Teir – professionell berättare och artist som pratar om hur hon arbetar med det muntliga berättandet som konstform och hur hon har använt sig av berättande i politisk aktivism. Vi får även möta Gunhild Berger – pensionär som brinner för berättande i olika former, Gunhild erhöll nyligen Pedersöre kommuns kulturpris för sitt berättande. Annika Wiklund- Engblom gästar också podden och berättar om hur hon i sitt arbete vid Folkhälsans förbund arbetar med berättande som verktyg för välmående och naturkontakt.

Musiken till podcasten är skapad av Jessica Riippa musiker, artist hemma från Nedervetil, även hon med ett brinnande intresse för muntligt berättande och musikaliskt berättande.

Avsnitten publiceras en gång per månad under perioden februari till juni och hittas via GLÖDs hemsida www.berattarglod.com 

Podcasten kan produceras tack vare bidrag från Svenska folkskolans vänner och Svenska kulturfonden.

Publicerad av GLÖD - Österbottens berättarcentrum

GLÖD - Österbottens berättarcentrum arbetar för muntligt berättande glokalt - med Österbotten som utgångspunkt, med norden som samarbetspart, med hela världen i sikte. Verksamhetsområden är muntligt berättande som konstform, pedagogisk metod, verktyg för socialt engagemang och verktyg för att förmedla kulturhistoria och livsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: